Wie zijn wij?

Marie Louise Leslie Pringle deed haar yoga examen bij Divine Life Society in Aalst, België in 1979. Zij heeft sindsdien altijd les gegeven. Zij heeft ook cursussen gedaan bij meester Oki (Okido yoga), bij Iyengar en bij Bikram en heeft in veel landen bij verschillende yogadocenten meegedaan met de lessen. Zij heeft 25 jaar bij de Nederlandse Hartstichting gewerkt en heeft allerlei workshops gegeven, waar onder voor nier- en MS patiënten. In 1983 rondde zij haar studie Sportmassage af bij het NGS, een opleiding die zij deed om meer kennis over het bewegingsapparaat te krijgen.

Mensen vragen zich vaak af wat ze aan yoga zouden kunnen hebben, maar als men er eenmaal mee bezig is, wordt die vraag vanzelf beantwoord. Vooral door het drukke, vaak gespannen leven dat veel mensen leiden, is het belangrijk ons te leren a

fsluiten voor de spanningen en problemen, om zo weer rust en harmonie in onszelf te vinden. In het Sanskriet verwijst de naam Yoga naar de eenheid van lichaam en geest. Yoga is geen religie, maar een levensbeschouwing. Het is een oude bewegingsleer, die duizenden jaren geleden in India werd ontwikkeld, om het leven van veel mensen, zowel geestelijk als lichamelijk, te verbeteren. Deze lichamelijke (Hatha) yoga bestaat uit vele houdingen, bewegingen en ademhalingsoefeningen, waardoor het lichaam getraind wordt. Stijve spieren worden soepeler, en slappe spieren sterker, zo komt het lichaam meer in evenwicht. Ook de werking van klieren, organen en zenuwen wordt verbeterd, alsmede de ademhaling en het immuunsysteem, en men leert zich beter te concentreren en te ontspannen. Yoga bevordert ook het geestelijk evenwicht, waardoor men beter in staat is problemen op te lossen. Het metabolisme wordt verbeterd, wat van invloed is op het gewicht. Het blijven doen van yoga houdt de stofwisselingssnelheid stabiel, waardoor men zijn ideale gewicht kan behalen en behouden. Door het sterker en gezonder worden van het lichaam, zal men een grotere weerstand tegen ziekten krijgen.

 

 

Pierre Capel is emeritus hoogleraar experimentele immunologie aan

de Universiteit Utrecht. Naast jarenlange fundamentele en moleculair

biologische research binnen het vakgebied van de immunologie,

heeft hij ook gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën en

inzichten op het gebied van beenmerg- en niertransplantatie en het

ontwikkelen van op antistof gebaseerde immunotherapieën.

De laatste jaren heeft hij de biochemische achtergrond van sport, yoga en meditatie

bestudeerd. Hij houdt over dit onderwerp regelmatig lezingen en gastcolleges in

binnen- en buitenland.

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera